VMC


1-4-2022

Rijden met een historische motor


Bij de ZAMC wordt er sinds 1999 jaarlijks een wedstrijd georganiseerd voor historische motoren. We noemen het de Zelhemse VMC rit.
Deze wedstrijd is steevast een onderdeel van het zgn. Heksenweekend waarbij op zaterdag de wedstrijd bij de ZAMC wordt gereden en op zondag in Lochem met als doel de VMC deelnemers een mooi weekend te laten beleven  in onze geweldige Achterhoek. Gezamenlijk wordt deze wedstrijd in de publiciteit gebracht als het Heksenweekend.

( Zowel Zelhem als Lochem hadden blijkbaar in de oudheid een relatie met de plaatselijk heks,  Zelhem met Smoks Hanne  en Lochem had de Witte Wieven )……..

Wat is de VMC?
De Veteraan Motoren Club is een vereniging van mensen, die eigenaar zijn van een oude motorfiets of daar belangstelling voor hebben. Het gaat hierbij om motoren met een bouwjaar van pakweg 1900 tot en met 1940. De V.M.C. telt momenteel ± 1250 leden en donateurs.
De belangstelling beperkt zich niet alleen tot het restaureren van de motoren en het in stand houden van deze unieke motor historie, maar strekt zich ook uit tot andere zaken die met de motorfiets te maken hebben, zoals documentatie, reclamemateriaal, foto's, accessoires, etc.

Ritten
De belangrijkste activiteit van de V.M.C. zijn de ritten. Hier komt onze club in beeld !
Er zijn in ons land een twintigtal organisatoren die een VMC Rit organiseren die meetellen voor het VMC clubkampioenschap.

Ook zij willen de mensen in het land graag laten meegenieten van het 'rijdend museum' met vaak prachtig gerestaureerde stukjes mechanisch vakmanschap uit vroeger tijden. Jaarlijks worden er overal door het land zo'n 40 ritten georganiseerd.

Een rit voor het VMC clubkampioenschap moet op tijd worden gereden met een gemiddelde snelheid zonder het gebruik van snelheidsmeters en of andere hulpmiddelen, dus rijden op het gevoel ! Die snelheden worden bepaald door het bouwjaar van de motor en variëren  van 24 tot 36 km/uur. De routes die gereden worden zijn meestal ca. 100 km/u, opgedeeld in een gedeelte tijdrijden en een stuk “vrij rijden”.

Er zijn onderweg een zestal tijdcontroles waar de tijd wordt opgenomen, iedere berekende tijdsoverschrijding geeft 1 strafpunt per minuut.
Op deze manier komt men tot een uitslag en tot een VMC clubkampioenschap.

Klassieke motoren
Steeds vaker stellen organisatoren van VMC ritten hun evenement open voor bezitters van een  klassieke motor. Dit zijn motoren vanaf bouwjaar 1941. Omdat het aantal deelnemers aan de VMC ritten de laatste jaren aan het teruglopen is wordt hiermee het deelnemersaantal aan de ritten weer op een acceptabel niveau gebracht.
Ook bij de Zelhemse VMC rit zijn de “klassiekers” welkom.

Gezelligheid en Toeren staan centraal!


Rijden met Klassiekers

Mooie ritten

Traditie

Een club waar jij je thuis voelt !


Contact


Sociale Media